När du går eller springer får du en bra belastning på skelettet som hjälper till att stärka det och du förebygger på så vis benbrott. Benvävnaden mår bra av den kompression den utsätts för när vi tar våra steg. I vissa fall kan det vara så att promenader faktiskt minskar ledvärk som hänger ihop med artros. 

När du går i snabb takt eller joggar utan att bli andfådd så har du nått det bästa sättet för att syresätta hjärnan. Dels bromsar du hjärnans åldrande, dels hjälper du till att skapa en positiv miljö för nybildande av nya hjärnceller. Det är också ett perfekt sätt att nå ditt absoluta fokus och tillstånd för problemlösning. Av samma anledning visar det sig att promenader och löpning hjälper dig att dämpa eventuell stress och i bästa fall, om du motionerar regelbundet, även förbättra ditt minne. Får du möjlighet att träna under dagen sover du troligtvis också bättre och det är när du sover som musklerna repareras och många andra funktioner i kroppen får tillfälle att stärkas. Den här typen av konditionsträning är också väldigt bra för ditt hjärta. Men det är inte bara hjärtmuskeln som tränas, det gör också resten av ditt blodomlopp, hela vägen ut till de minsta blodkärlen, kapillärerna. Det är utmärkt för syresättningen i kroppen.

När du går eller springer regelbundet är det viktigt med bra skor. Om du inte har tillräcklig support för dina fötter kommer fotvalven att sjunka ihop och du kan till exempel dra på dig hälsporre eller inflammationer i fotens böjsenor. Felställningar i fötterna är relativt vanliga om du har knä-,höft- eller ländryggsproblem, vilket kan förvärras när du går eller springer mycket. Om du har bra skor och trots det känner av din ländrygg när du går eller springer är det stor risk för att du har dålig balans mellan rygg-och magmuskler.

Stretcha gärna musklerna i sätet och på baksidan av låret. Dessa två stora muskelgrupper är nästan alltid lite spända och blir ännu mer spända när du aktiverar dem. Och så bör du troligtvis träna dina magmuskler, för statistiskt sett har de flesta svaga magmuskler.

Skavsår på fötterna eller på områden där huden gnids mot varandra kan avhjälpas med skavsårsplåster eller vaselin. Löparknä kännetecknas av smärta på knäets utsida när du springer och orsakas av att musklerna på lårets utsida är spända och gnids mot knäet och skapar på så vis en inflammation. Vila och stretching är ett bra sätt att behandla dig själv, hjälper inte det får du gå iväg till någon som kan hjälpa dig.

Läs mer om detta, kost, träning och motivation på wabani.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s