Ett BOT-avdrag skulle bli en ny folkhälsoreform och minska belastningen på vården. Idag är det billigare att vara sjukskriven än att själv betala för hälsofrämjande insatser.

Kristina är 57 år och arbetar som undersköterska. Under fem år har hon varit sjukskriven i snitt tre dagar i månaden för rygg- och nackproblem. Läkare har konstaterat att Kristina inte har förslitningsskador och ingen behandling inom hälso- och sjukvården har hjälp. Men under en sex månaders period fick hon massagebehandlingar varannan vecka, smärtorna försvann och hon har inte varit sjukskriven sen dess.

Hälso- och sjukvårdskostnader, arbetsgivarens kostnader och Kristinas förlorade inkomst uppgår till 92 300 kronor och ska ställas mot de 13 000 kronor som Kristina själv fick betala för att bli frisk och arbetsför igen.

Om det funnits ett BOT-avdrag skulle Kristina själv behövt betala 6 500 kronor och de 92 300 kr skulle minska till samma summa. I det här fallet en vinst på 85 800 kronor.

Av Sveriges 7,6 miljoner skatteskyldiga personer beräknas idag ca 2,5 miljoner ha ett specifikt intresse av att avsätta egna resurser i form av tid och pengar till ett engagemang för sin hälsa.

Hälsa i BOT-sammanhang avser kostrådgivning, rådgivning inom träning, manuella terapier (till exempel massage) och samtal. BOT-avdraget omfattar allt som rör fysiskt och mentalt välbefinnande.

BOT-avdraget ligger dessutom helt i linje med regeringens folkhälsoproposition från 2008 där man skriver: ”Regeringen vill främja den enskilda människans intresse, ansvar och möjligheter att ta hand om den egna hälsan”.

Om samhället förväntar sig att individen ska ta ett större ansvar för sin egen hälsa fordras ekonomiska incitament. Ett BOT-avdrag vore ett instrument, som enligt vårt förmenande, stimulerar den enskilde att själv vidta åtgärder för förbättrad egenhälsa. BOT-avdraget ger den enskilde möjlighet att inom givna ramar, avgöra när och vilken typ av behandling som ger bäst önskad effekt för välbefinnande. Dessutom betalar han eller hon bara halva kostnaden.

Om lika många som utnyttjade RUT 2011 skulle utnyttja BOT nås drygt 410 000 människor och om dessa personer handlar för samma belopp skulle den statliga kostnaden bli drygt 1,7 miljarder kronor. Samma summa blir beskattningsbar inkomst i företagen. Det är rimligt att anta att minst en av tre känner sig hjälpta och då blir ett lågt antagande att BOT är värt drygt sju gånger mer än vad det kostar!
Det skulle minska sjukvårdens kostnader med 11.9 miljarder kronor. Enligt SHA uppgick de totala utgifterna för hälso- och sjukvården inklusive investeringar till 313,7 miljarder kronor 2010, i 2009 års pris.

Under det senaste året har stora delar av hälsosektorn samarbetat med att sammanställa en rapport till regeringen som beskriver vinsterna av ett så kallat BOT-avdrag. Denna rapport presenteras för de politiska representanterna under våren och hösten 2013.

Har staten råd att tacka nej till 11.9 miljarder kronor?

http://www.botavdraget.se

 

 

Annons

8 reaktioner på ”Har vi råd att tacka nej till 11.9 miljarder? – Dags införa BOT-avdrag!

 1. Hur ser prognosen ut? Kan man förvänta sig att detta blir av, när kan man tro att det blir i då fall?

  1. Hej Inger!
   Jag och Annika Billström som är ordförande i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund har snart träffat alla politiska partier. Vi har fått mycket bra feedback av alla, kanske allra bäst av M som kommer att skriva en BOT-motion från M och som dessutom kommer att skapa en s.k. alliansmotion till hösten. Vi håller tummarna att det blir så. Filipa Reinfeldt var mycket imponerad av vår rapport och hade andra förslag att koppla BOT till exv sin egen hälsorapport.
   Nu handlar det att samla på oss en stor opinion så att partierna ser att det är många väljare som vill ha BOT.
   Sprid vidare!
   Peter

 2. Jag har i dag startat min debatt om botavdrag till lokalradjon. Jag hoppas bara att de vill starta debatten och göra ett eller flera reportage.
  Jag skall ta upp frågan med Moud Olofsson och Stefan Tornberg. Har väckt frågan innom Sjukvårdspartiet också, lokalt i Luleå
  Tängker skicka in motshoner till Centern och ta upp frågan när vi Centerkvinnor anårdnar en träff för kvinliga företagare här i Luleå,där Moud bla. blir inbjuden.

  förslaget som tagits upp några år i riksdan men ännu inte röstats fram av någon anledning. I dag besöker många människor, massörer och andra friskvårdare innom alternativmedicin , för att få hjälp psykiskt och fysiskt. Dessa människor gör som det som har fastställts av regeringens proposision, nämligen att var och en har ansvar över sin hälsa.

  Människor blir desperata och känner sej inte få hjälp i tid med sina krämpor innom tradisionell svensk sjukvård i dag. Missbelåtenheten ökar mer och mer och detta blir inte bättre när allt yngre människor får det som man tidigare avfärdat beror på åldern. När unga människor får krämpor, kanke det beror på att man är för ung?????

  Folkhälsan blir bättre när vi kan förstå hur vi kan äta och leva för att förebygga att få bukt med krämpor, ex,vis: benskörhet, alergier, astma, led, hormonproblem, gall-njur problem mm…….

  Alternativmedicinen har mer koll på vilka insatser du behöver göra för att få bukt med ohälsa. Vi tar reda på vad det beror på!!!

  Orsakerna till dina problem finns oftast på något annat ställe än där den uttrycker sej.

  Skickar detta som mitt första försök att publisera det många önskar att få hjälp med, nämligen ekonomisk hjälp att kunna rusta upp sina kroppar. Bot avdraget skulle ger den möjligheten, presis som ROT avdraget hjälpt många när de velat rusta sitt hus.

  Sosialstyrelsen som får den makt de har över sjukvårdens utveckling, av politikerna vill än så länge inte släppa friskvården innom alternativ medicinen fri att sammarbeta och ingå i sjukvården, som man i många länder alltid har gjort. Norge slopade sk,kvacksalveri lagen i jan- 05 patienten kan välja själv mer. Finnland har diplomerade massörer i sjukvården. Ryssland skickar läkarna patienterna till zonterapi och andra behandlingar. Biologisk läkekonst måste läkarna kunna i de flesta länder utom i Sverige. Visst är det märkligt att vi ska vara ett U- land i vissa bemärkelser?

 3. Hej igen!
  Nationaldagen firades här i Luleå på världens största kyrkstugeområde och tog upp debatten med dem. ”Hägnan”
  Jag hittade där TV 4 och tog tillfället i akt De påstod sig skulle ta kontakt med mej i veckan.

  Få se om det blir nåt reportage?? Håll tummarna Tack !!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s