KAV-utredningen skapar tydlighet och möjligheter för vår bransch.

Jag har svårt att förstå den oro som orsakats av utredningens förslag om ändrad ålder för behandling av barn men låt mig återkomma till det. Utredningen om KAV (komplementär- och alternativ medicin och vård) uppmärksammas i media och även här i Almedalen i år, något som jag välkomnar varmt! Jag har själv skrivit om utredningen vid olika tillfällen och välkomnar det ljus som riktas mot vår bransch. Den uppmärksamhet som riktas mot oss är bra eftersom utredningen verkligen lyfter fram bra sidor av komplementära behandlingsmetoder. Låt oss ta vara på det här tillfället!

Läs mer här: https://peterfeldt.se/2019/06/04/regeringens-utredning-om-komplementar-och-alternativ-medicin-och-vard-ar-klar/

Enligt analysföretaget Inizio har ungefär var 5:e kvinna (22%) lågt förtroende för vården,  var 3:e (30%) kvinna tycker att vården är ineffektiv och varannan kvinna (50%) tycker att väntetiderna är för långa. Men det här är bara toppen på isberget.

KAV-utredningen visar väldigt mycket mer. Närmare hälften av de patienter som har allvarliga och kroniska sjukdomar använder KAM-metoder parallellt med den traditionella sjukvården. Men vågar sällan berätta det för sina läkare… och sjukvården får verkligen smäll på fingrarna på en rad olika punkter av Kjell Asplund. Utredningsledaren uppmanar sjukvården att på flera punkter lära sig från friskvården. Bland annat nämns den tid som ägnas åt den vårdsökande, den kontinuitet man får hos friskvården och att vi har individuellt anpassade behandlingar. Kjell Asplund rekommenderar till och med att man lägger in KAM-utbildning i läkarutbildning för att lära sig mer av och om KAM.

Utredningen är just en utredning. Nu följer några remissrundor och först den 1 juli 2021 kommer vi att ha eventuella nya lagar att följa. Men det är ännu en bit innan vi är där.

Förbud att utreda och behandla sjukdomar hos barn under 15 år

Utredningen använder följande formulering i utredningen: ”Det nuvarande förbudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla cancer, epilepsi och diabetes föreslås att ersättas med ett generellt förbud att behandla allvarlig sjukdom och omfattar då både somatiska och psykiska sjukdomar. Medan det ska vara förbjudet att behandla dessa sjukdomar i sig, ska symtomlindrande åtgärder vara tillåtna.”

Ytterligare ett lagförslag är att: ”Det ska vara förbjudet att utreda och behandla sjukdomar hos barn under 15 år och sjukdomar i samband med graviditet, detta oavsett sjukdomens svårighetsgrad. Symtomlindrande behandling för barn och gravida ska dock vara tillåten.”

Observera att symptomlindrande behandlingar fortfarande ska vara tillåtna, precis som idag. Vår bransch har inte behandlat allvarliga sjukdomar tidigare och ska inte heller, enligt min mening, göra det framöver. Då får vi allt skaffa oss längre och andra utbildningar.

Källkritik

I dessa tider är det väldigt viktigt att kolla upp källan bakom artiklar och bloggar innan länkar kommenteras och delas. Jag har läst texter med grova fel och som felaktigt citerar Kjell Asplund.

Gemenskap är en källa till drivkraft

Låt oss dra nytta av KAV-utredningen och utvecklas med den. Ge varandra beröm och lyft branschen tillsammans. Den gemenskap som vi har i branschen svetsar oss samman. Marknadsför dig själv, sprid positiva artiklar och var seriös i dina framställningar. Visa att Kjell Asplund har rätt. Det bidrar till allas hälsa och utveckling.

Visa att vi är att räkna med för sjukvården har mycket att lära sig av oss!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s