Värdelöst och vetande – Kunskap utan sammanhang är värdelöst!

Människan är inte medlet. Det är målet!

Realistiskt sett måste kompetens ha flera dimensioner. En dimension avser det ekonomiska mervärdet. Den nordiska välfärdsmodellen behöver kontinuerligt utvecklas och stärkas. Det vill säga att arbetslivet får den tillförsel av kunskaper och utbud av färdigheter som behövs för att vara konkurrenskraftiga i en globaliserad värld. Det är därför viktigt att arbetslivet, myndigheter, utbildare och utvecklare av kunskap spelar i samma lag, accepterar flera utbildningsvägar och utnyttjar den expertis som finns, samtidigt som ny utveckling sker.

En annan och minst lika viktig dimension är individens kompetensutveckling. Utan individuellt engagemang, kommer intresset och motivationen att vara liten eller ingen utveckling alls. Men människan är inte medlet. Det är målet. Människan är inte bara hjärnan och händerna, det finns känslor, värderingar och interaktion. En person som upplever att den har ett värde och kan bidra, är i sig en kompetens. Denna kompetens har samhället och individen själv ett ansvar att stärka och utnyttja. Många sitter på outnyttjad kompetens eftersom de av många anledningar inte kommer på en effektivt och strömlinjeformad arbetsmarknad. Det har inte samhället råd med.

Vilka kompetenser behöver vi då för att utveckla ett hållbart samhälle som är bra att leva i för alla? Det är en fråga vi måste ställa oss om och om igen och från bransch till bransch.

Kompetens och utveckling!

Under tiden våra politiker grunnar på alla fördelarna ett BOT-avdrag skulle ge svenskarna, fortsätter medlemmarna i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund att cementera sin kvalitetssäkrade status som Sveriges mest utbildade terapeuter och rådgivare inom hälsa. För att få beviljat medlemskap i förbundet ställs höga krav på ansökandens utbildning och genom att validera sin kunskap och erfarenhet intygas att det lärande man fått genom åren motsvarar ett antal högskolepoäng. Denna värdesättning blir jämförbar med statliga utbildningar, andra yrken och konkurrenter på arbetsmarknaden.

Och i en värld där ett BOT-avdrag väntar runt hörnet kommer alla terapeuter och rådgivare med största sannolikhet få krav på sig, om man vill vara en av dem som kan arbeta med ett BOT-avdrag. Allt talar för att kompetenshöjning genom validering blir ett krav.

Livslångt lärande!

Det har skett en förskjutning i synsättet på lärande på senare år för att utmana de traditionella inlärningsmetoderna och processerna. Fokus har skiftats från att förmedla kunskaper till individuella inlärningssätt. Livslångt lärande måste, för att följa upp begreppets avsikt, synlig göras genom ett utökat lärande där tillgängligheten, de studerandes behov och inlärningen är viktiga element.

Det huvudsakliga målet med livslångt lärande är målet för allt lärande. För att uppnå goda resultat, behöver den ha kunskap om vad som ger god inlärning.

Ett nordiskt nätverk för kvalitetssäkring inom vuxenutbildning diskuterar dessa utmaningar, Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) och Kroppsterapeuternas Yrkesförbund ligger mycket långt framme i processen att validera deras medlemmars kunskap och erfarenhet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s