Titelförvirringen i friskvårdsbranschen är stor men nog har vi större problem än så!

Titelförvirringen inom  friskvården är stor men frågan är om inte vi har större problem än så!

Myndigheten för Yrkeshögskolan avslog nästan samtliga ansökningar till Yh-utbildningar i vår bransch. Tre spautbildningar och en utbildning till medicinsk massageterapeut passerade nålsögat, så totalt 4 utbildningar fick klartecken att köra utbildningar till hösten. Resten får lägga ner eller inte ens starta upp.

Däremot har myndigheten lyckats hitta två unika utbildningar som fått bidrag. Det handlar om att utbilda 20 helikopterpiloter och att subventionera tre utbildningar i landet, för att utbilda lokförare.

Hur blev det så här? På vilka premisser ansåg Yh-myndigheten att friskvårdsbranschen inte behöver fler terapeuter, personliga tränare eller hälsopedagoger?

Då region Dalarna blivit extremt drabbade i år (bland annat ScOTT i Orsa) och förlorar nästan allt i utbildningsväg blev jag ombedd att representera vår bransch vid ett möte med Yh-myndighetens ledning, generaldirektör Johan Blom och tillförordnad avdelningschef Jill Thenander, avdelningen för utbildningsfrågor, tillsammans med kommunalrådet i Orsa, ombud från region Dalarna och ett par till.

Under vårt två timmar långa samtal står det klart för mig att myndighetens kännedom om vår bransch baseras på gamla myter och föreställningar om hur branschen möjligtvis fungerade förr i tiden. En anledning till avslag för utbildning var att ”- det finns redan gymnasieutbildningar som utbildar massörer.” När jag krasst konstaterar att ”-Ja, det finns det. Men ingen av dessa elever har tillräckligt många utbildningstimmar för att komma in i förbundet.”, tittar båda bekymrat på varandra. När företrädarna för myndigheten pratar om Arbetsförmedlingen förklarar jag att terapeuterna på den svenska marknaden inte registerar sig på Arbetsförmedlingen, de blir egna företagare. Då blir det återigen tyst i konferensrummet.

Jag gjorde en kort men mycket innehållsrik omvärldsanalys för deltagarna. Materialet tog jag från de tre största rapporterna som vår bransch berörts av de senaste två åren: Opinion Hälsa (Europas största långtidsstudie) Stockholms läns landstings slutrapport 2011 och 2013 och rapporten om BOT-avdraget. BOT-avdraget var den enda som fick igenkännande nickar.

En stor dos självrannsakan behövs med jämna mellanrum och inte minst i detta fall. Konsekvenserna för Orsa kommun blir förödande. I Orsa där den kända utbildningen vid SCoTT Scandinavian College of Travel & Tourism – Hälsa, har hela verksamheten blivit nedläggningsvarslad på grund av indragningen av Yh-bidrag för kurserna. Konsekvenserna här blir inte bara att skolan måste läggas ner. När flera hundra studenter försvinner från den lilla byn Orsa får det konsekvenser för såväl arbets- och bostadsmarknaden som övrig kommersiell- och infrastruktur på orten.

Vems är ansvaret att berätta hur marknaden ser ut? Som företrädare för förbundet har jag ett stort ansvar. Frågan är bara vem jag ska besöka härnäst. Vilken myndighet/företag/politiker behöver mitt nästa besök?

Vilket ansvar har då andra på marknaden? Det finns fler förbund, flera branschråd, många skolor. Och fler titlar än marknaden kan hålla ordning på. Certifierad är ingen skyddad titel och används flitigt. Diplomerad – inte ens lönt. För att det ska bli värdefullt måste kunden hålla reda på vem som har certifierat eller diplomerat. Det kan man naturligtvis inte begära. Medicinsk massageterapeut är den senaste titeln på marknaden. Men det finns stora skillnader mellan utbildningarna. Varför kan inte utbildarna enas om kursinnehållet och nivån på utbildningen?

Kroppsterapeuterna har tvingats ta ställning i frågan om titlar och gör det genom att – inte skapa ytterligare någon ny titel. Vi delar ut sigill till alla våra medlemmar som (när de går in i förbundet) uppfyller kraven som branschen ställer. Så småningom kommer kunderna att leta efter sigillet som kvalitetssäkrar terapeuten.

Är detta tillräckligt? Nej, inte på långa vägar. Den största marknadsföringen står alla terapeuter gemensamt för. Det finns ingen större kraft än så. Det budskap medlemmarna i Kroppsterapeuterna skickar med sina sigill på väggarna och på sina hemsidor är starkare än allt annat. Men det kommer att ta tid. Det måste skickas tusentals signaler i många år framöver för att bryta ner gamla föreställningar, bygga upp nya och cementera dessa för slå igenom tröga myndigheter. Och dessutom måste prestigen läggas på hyllan. Det kräver ödmjukhet. Och en vilja att förbättra en bransch före sitt ego. Men vi klarar det bara om vi gör det tillsammans.

Man kan definitivt konstatera att samhället med Yh-myndigheten i spetsen inte anser hälsofrämjandeutbildningar vara en prioriterad fråga för landet. Kanske ett resultat av näringens passivitet i ämnet.

Kanske har vi något att lära av lok och helikopterförarutbildningarnas förespråkare? De vet uppenbarligen hur man gör för att få Yh-myndighetens öra att lyssna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s