Sång som friskvård!

Rubriken kan vara ett skämt eller ett brilliant förslag men om sanningen ska fram har sång och musik enormt positiva effekter på både kropp och knopp.

De 600 000 sångare som är registrerade i Sveriges Körförbund upplever säkert detta varje vecka de repar eller uppträder och nickar nu igenkännande. Du behöver för övrigt inte sjunga organiserat i kör, du kan lika väl sjunga för dig själv eller bara lyssna på musik för den delen. Men frågar du mig ska du förstås välja barbershop.  https://www.facebook.com/TheEntertainMen.Chorus/videos/1558131334274154/

Varför känns det så bra i kroppen?

När du sjunger eller lyssnar på musik frisätts en mängd olika hormoner, bland annat dopamin som också kallas för våra ”må-bra” hormoner och som är kopplade till hjärnans belöningssystem. Signalerna som skickas ut i kroppen gör att vi blir glada, till och med euforiska. Vi blir entusiastiska och kreativa och kan till och med uppleva samma effekt som när vi njuter av andra saker som mat eller sex.

Jag fick en gång frågan om sångare är mindre sjuka än de som inte sjunger och det kan i viss mån stämma för det är så att sång och musik minskar stress och det är i synnerhet bra för immunförsvaret.

Vissa forskare tror att kombinationen av att skapa och lyssna på musik är bra för vår hälsa och det har visat sig att barn som får sjunga i skolan presterar bättre. En svensk studie från 2016 visade att musik hjälper barnen att lättare lära sig räkna och läsa, att det är lättare att memorera fakta och till och med skapar bättre arbetsminne, förstår samband och mönster på ett bättre sätt.

Alla som sjunger känner till hur vårt humör påverkas när vi tar ton och det finns faktiskt tydliga samband med att sång och musik sänker stressnivån i kroppen och påverkar vårt humör på ett väldigt positivt sätt.

Sång mot psykisk ohälsa, sjung för ditt hjärta eller för att dämpa smärta. Det finns många anledningar att ta ton. En annan stor fördel med att sjunga är att du lär dig andas på rätt sätt. Du lär dig använda diafragman och dina muskler mellan revbenen för att utnyttja hela din kapacitet att ta luft vilket är mycket bra för såväl lungor som hjärta då det får mycket positiva konsekvenser för hjärtfrekvensen.

Vill du veta mer om sång i allmänhet besök gärna Sveriges Körförbund. https://www.sverigeskorforbund.se/

Vill du sjunga barbershop och bor i Stockholm rekommenderar jag dig att kontakta The Entertainmen.

http://entertainmen.se/sjung-med-oss/

Och om du vill veta mer om hur din kropp och knopp fungerar och påverkar din hälsa så ska du köpa min bok 100% Hälsa i närmaste bokhandel från och med den 1 mars!

https://roostegner.se/book/100-halsa/

Sjung dig frisk!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s