Just nu ser vi en trend där fler och fler lägger till ordet medicinsk före sin yrkestitel. Det får mig att reflektera över innebörden och varför det tycks vara mer värdefullt än de begrepp vi traditionellt använder, som friskvård till exempel. Samt vad det skapar för förväntningar.

Medicin kommer från latinets ”medicina” som betyder läkekonst, något folk i allmänhet associerar med ohälsa och sjukdomar. När man får medicin mot något skapas det förväntningar att dessa sjukdomar ska botas eller lindras.
Idag är det läkare och tandläkare, naprapater och kiropraktorer med flera man går till för att behandla sjukdomar. Dessa yrkesgrupper har en legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen. Ordet medicin är inte ett skyddat ord, såsom läkare och legitimerad, något man inte får utge sig för att vara och därmed lura folk.
Vi har vid flera tillfällen skrivit om den begreppsförvirring som råder i vår bransch. Skolor och terapeuter önskar att man blir mer attraktiv genom att byta etikett. Det är när utfört arbete lever upp till förväntningarna som det uppstår magi. Kunden får vad den förväntade sig och kommer därför tillbaka. Så när vi utger oss för att vara medicinska skapar det då inte högre förväntningar på att man ska kunna mycket mer? Och hur påverkas allmänhetens syn på friskvårdare som utger sig för att vara medicinska, men inte lever upp till förväntningarna? Och vad får det för effekt på branschen i förlängningen?

Lek med tanken att du får in en kund som har ont i ryggen och kunden väljer dig framför en läkare eller fysioterapeut. Har du tillräcklig kunskap för att avgöra om kundens besvär i ryggen orsakas av spända muskler, låsningar i lederna, diskbråck eller kanske en tumör? Om förväntningar och resultat står för långt från varandra blir kunden besviken. I bästa fall leder det till att kunden inte kommer tillbaka. I värsta fall kan någon bli skadad.
Måste vi verkligen sträva efter att knyta an till sjukvården? Varför kan vi inte istället med gemensamma krafter höja statusen på svensk traditionell friskvård – som vi vet bidrar till livskvalitet och välmående?

Vi är fantastiska såväl i Sverige som internationellt och ett föredöme för många andra länder. Visst borde vi kunna hitta titlar som speglar allt vi är bra på, inte något som andra är bra på. Jag vill slå ett slag för FRISKvården!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s