Sensorer – en spännande trend inom friskvårdsbranschen

Sensorer och sensorteknologi är jättespännande. Att vi idag har friska personer som mäter sig själva när de är ute och rör på sig, när de motionerar och i sitt dagliga liv, genom olika wearables och appar. Äldre personer kan använda tekniken för att hålla sig i rörelse och för att få påminnelser om när de ska ta olika mediciner. Personer med kroniska sjukdomar kan få en bättre överblick på sitt tillstånd, som att mäta darrningar för någon med Parkinson eller att få mer exakta värden för en diabetiker. All denna data ger oss motivation och det blir roligare att hålla koll på sin hälsa och att hålla sig frisk längre.

Grannpappor i ett område utanför Malmö fick stegräknare på sitt jobb. De blev så inspirerade att de köpte lite mer avancerade sensorer till sina familjer och startade en grupp på Facebook. Familjerna fick inspiration av varandra och sporrade både familjen och grannarna att gå lite mer på dagarna, ta trappor istället för rulltrappan, mm. Ett gott exempel på hur tekniken kan samla fakta och sen jämföras och bli peppning till andra.

Det finns även ett äldreboende i Halland där alla äldre fick sensorer att sätta på armarna. Armbandet signalerade sedan när någon suttit för länge, och alla fick en påminnelse en gång i timmen om att resa sig upp och gå en bit. Plötsligt blev det en snackis på äldreboendet och de boende började röra på sig mer och diskutera framstegen med varandra. Snart började man även att prata om att äta hälsosammare, att gå ner lite i vikt och att gå fler steg per dag. Det blev vanligare med promenader och de äldre hittade mer motivation att röra på sig mer. Det gör en stor skillnad för hjärtat, särskilt för äldre, att bryta stillasittandet och börja röra på sig mer.

Så, vad innebär senosortekniken för kroppsterapeuter?

Okunskapen bland våra kunder är ofta högre än vad vi tror. Genom att vi som terapeuter kan visa oss kunniga inom dessa områden, och rekommendera olika typer av enkla sensorer som man kan köpa på Media Markt eller Teknikmagasinet eller appar som man kan ha på sin smartphone, går det att aktivera våra kunder att bli mer aktiva och att må bättre. Ett ökat intresse innebär ofta att vi kan hjälpa kunderna ännu mer när de väl kommer till oss. Det här betyder inte att färre behandlingar behövs; de kommer alltid att behöva terapeutens händer på kroppen. Men intresset, motivationen och köpviljan ökar, och du hjälper dem dessutom att må bättre i sin vardag.

wearables_sensorer

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s