Nu ska du få en utmaning, jag läste nyligen att vi i snitt lyfter vår mobiltelefon 200 gånger om dagen. Hur gör du, är du en av dem?

Svenskarna lägger mer och mer tid på sina telefoner. Dessvärre inte för att prata i dem enligt min mening. I snitt lägger vi en dryg timme om dagen med våra smartphones bara för att titta på sociala medier, enligt rapporten Svenskarna och sociala medier 2016. 77 procent av oss i Sverige använder sociala medier varav 58 procent gör det varje dag, Samtidigt visar det sig att vi allt mindre postar eget innehåll utan istället delar i allt större utsträcknings andras innehåll. Jag är en av dem.
För min del ligger motståndet i den ibland hårda attityd som kan förekomma i sociala medier och istället försöker jag lägga större vikt vid att skriva och sprida information som ger något; fakta, inspiration eller något som kan lyfta din dag lite extra. Jag försöker agera så både när jag skriver privat eller i större officiella sammanhang. I synnerhet i dessa tider är det viktigt att inte sprida missnöje eller felaktig information.
Att vi i år lägger 7,1 timmar på sociala medier i veckan är en ökning med 30 minuter i jämförelse med förra året. Det är en siffra som medieanalytikerna Emanuel Karlsten och Olle Lidbom ifrågasätter. De tror att användarna underskattar sitt eget användande. Mest aktiva är de unga kvinnorna mellan 16-25 år som ägnar cirka 12 timmar i veckan åt sociala medier. Samtidigt tillbringar vi än mer tid i soffan än någonsin.”Sitting is the new smoking”, säger Dr James Levine som är läkare på Mayokliniken i Arizona och uppfinnare av löpbandet som skrivbord. Han har i flera år studerat de negativa effekterna av vår alltmer stillasittande livsstil och har sammanfattat sina resultat.
Vårt sittande dödar fler personer i världen än HIV och är mer förrädiskt än fallskärmshoppning. Vi sitter oss till döds.

Vi som arbetar med friskvård har en skyldighet att hålla koll på och sprida goda råd – och kanske reflektera över våra egna vanor?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s