2,5 miljoner svenskar skulle satsa mer på friskvård och de hade tid och pengar. Samtidigt visar en annan rapport från Skandias Idéer för livet, att Sverige förlorar 57 miljarder kronor på sjukskrivningar varje år och att samhället skulle spara 19 miljarder om året bara genom förebyggande åtgärder med friskvård.

Hur tjänar man in 19 miljarder kronor?

För att spara 19 miljarder kr behöver var tredje patient återgå till sitt arbete efter behandling med friskvårdande insatser. Samtidigt vet vi att med insatser som manuella behandlingsmetoder, träning, kost, mindfulness och coachning (för att ge några exempel) så är resultatet ännu bättre än så, närmare varannan patient skulle kunna börja jobba igen. Östergötlands-och Kalmars befolkningsstudie och Fagersta studien visar att det är så goda resultat som att 50% av de personer som är sjukskrivna för skador i rörelseapparaten eller som har stressrelaterade problem och utmattningssyndrom kan återgå till sitt jobb efter behandling med friskvård.

Smart välfärd

Smart välfärd handlar om att ligga steget före och sjukskrivningar orsakar enorma förluster för samhället men många av alla dessa sjukskrivningar kan åtgärdas innan de blir verklighet. Skandia har, tillsammans med sina kunder, halverat sin sjukfrånvaro genom sina metoder baserade på hälsoinsatser i tidigt skede, något som går helt i hand med Kroppsterapeuternas egna beräkningar av hur framgångsrik friskvård kan vara. Dels genom att ta hand om sjuk personal och dels genom förebyggande åtgärder.

Men hur stor kan vinsten bli per ort?

Om staten och kommunerna genomförde satsningar på förebyggande friskvård och rehabiliteringsinsatser skulle samhällsvinsten bli stor. Genom Skandias verktyg för att beräkna samhällsförlusten för sjukskrivningar gjorde jag några jämförelser.

Jag ställde in siktet på Norrköping, Karlstad och Sundsvall och fick fram följande resultat. Norrköping skulle spara 199 Mkr om året, Karlstad 141 Mkr om året och Sundsvall skulle spara 261 Mkr. Det är väldigt stora belopp för i sammanhanget mindre orter. På dessa tre orter har Kroppsterapeuterna 37 medlemmar i Norrköping, i Karlstad har vi 31 medlemmar och i Sundsvall 25 medlemmar.

Här finns det alltså 601 Mkr att spara in med rätt arbetsinsats på rätt ställe, statistiskt sett 300 Mkr. Och då har vi inte räknat in skatteintäkterna till kommunen från de 93 medlemmarna som skulle få fullt upp. Det blir alltid ringar på vattnet när det blir fart på ekonomin.

BOT-rapporten beräknar 11,9 miljarder i besparingar över hela Sverige, Skandia bedömer att siffran ska vara 19 miljarder. Sanningen ligger kanske någonstans mittemellan.

Under tiden som våra politiker tänker på saken så kan vi väl sätta summan 19 miljarder i ett sorts perspektiv. 19 miljarder kronor skulle ge 50 000 sjuksköterskor lön under ett år.

Beräkna samhällsförlusten för din kommun här:

https://www.skandia.se/om-oss/nyheter/samhallsforlusten-for-sjukskrivningar?cmpid=eml-:Nyhetsbrev_okt_2017:na:N/A:na:na:Sjukskrivningsraport

Stöd BOT-avdraget här:

http://botavdraget.com/

Beräkna din sjuknärvaro här:

http://botavdraget.com/

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s