Yoga är just nu den kanske mest hajpade trenden inom svensk friskvård, med all rätt. I en tid där psykisk ohälsa är den största anledningen till sjukdom i Sverige är det viktigt att sätta fokus på yogans många vägar att verka som samhällsförbättrare. Jag är själv övertygad om att yoga kan förebygga ohälsa.

Idag möter vi yogan på många olika platser – på träningscenter, inom företagshälsovården och inom vården. Olika yoga-former har utvecklats för att kunna möta människor där de är, skänka sinnesro och verka för förbättring av hälsan.

Den 9 november på Allt för Hälsan i Stockholm har Kroppsterapeuterna valt att viga en hel dag åt yogan. På scen bjuder vi in till samtal och föreläsningar om yogans roll på arbetsplatsen, inom vården och i samhället i stort.

Mediyoga, medicinsk yoga, används idag inom svensk sjuk- och hälsovård. Här möter ayurveda och österländsk medicin det moderna västerländska tankesättet för att hjälpa kroppen till självläkning. Bland annat talas det om att yogan kan hjälpa mot migrän. Pär Krutzén är en av personer som är med oss på mässan för att prata om varför vi kanske borde kunna få yoga på recept.

Det blir samtidigt allt vanligare med yoga inom företagshälsovården. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag är stress. Och den vanligaste diagnosen akut stressreaktion. Kan yoga som företagshälsovård vända utvecklingen? Det kommer vi att diskutera med bland annat Ann-Sofie Forsmark, hälsostrateg, och Therese Leijonhufvud, produktchef sjukvård, Euroaccident.

Krimyogan är en yogaform som utvecklats specifikt för kriminella och praktiseras på fängelser. Målet är att hjälpa utövarna att bli mer stabila i sinnet, en effekt som det också finns forskning bakom. Idag är krimyoga en stor trend i USA och den håller på att sprida sig till Sverige. Vi gästas bland annat av Eva Seilitz som är grundare av Krimyogan för ett samtal om olika yoga-former.

Det finns många fler former av yoga som växer fram med olika inriktning, så som ölyoga, nakenyoga och ryttaryoga. Alla dessa begrepp och trender kommer vi att gå igenom och reda ut under Yoga-dagen. Det centrala är att yogan på olika sätt hjälper människor att må bättre.

Kroppsterapeuterna intresserar sig för yogan eftersom den är en given del av svensk friskvård idag. Förbundet organiserar yogalärare och hjälper till att bidra till en hållbar bransch. Vi ser även att många av våra befintliga medlemmar redan idag har yoga som en del i sin verktygslåda i ledet att få svenska folket friskare.

Kroppsterapeuterna har genom alla år sett Allt för Hälsan som en given mötesplats för de som intresserar sig för hälsa och friskvård. Förbundet finns på plats på mässan under hela helgen, den 9 – 11 november, med särskilt fokus på yoga på fredagen. Deltagandet på Yoga-dagen är kostnadsfritt och ingår i den ordinarie biljetten till Allt för Hälsan.

Gå med i Kroppsterapeuternas Facebook-event för att hålla dig uppdaterad om Yoga-dagen: www.facebook.com/events/541847556275025/

Schema för Yoga-dagen den 9 november

Yogadag_KRY

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s