Jag har nu besökt hälften av de orter som jag ska besöka under höstturnén 2018 och det känns toppen. Men samtidigt känner jag mig bekymrad över att så många anser sig vara verksamma i en bransch med andra spelregler.

I förbundet, och i branschen som helhet har prissättningen diskuterats både kors och tvärs i många år och känslan är att många prissätter sina tjänster för lågt, det är till och med så att många arvoden är så låga att det inte blir pengar över till semester och pension. Det går bra för många i branschen men varför nöja sig med det när vi vill lyfta hela branschen till nya höjder.

Låt 2019 bli året då vi sällar oss till alla andra småföretagare som stolt värdesätter sin tid. Det är dags att visa yrkesstolthet och känna sitt värde, ingen kommer att klandra oss för det.

Låt kalendern jobba till din fördel

Ett sätt är att låta kalendern ”värdesätta” din tid genom att höja priset på kvällar och helger. Precis som i alla andra branscher är det naturligt att ta ut extra betalt om du arbetar efter 18 och på helgerna. Och vet du vad, ingen kommer att ifrågasätta din prissättning – för vem kan kräva att du ska arbeta övertid utan att ta extra betalt. Så gör alla andra.

En för alla, alla för en

Det krävs en kollektiv och synkron attitydförändring. En kulturell uppgradering. 2019 blir året då alla i förbundet boostar sina hemsidor och väntrumsväggar med medlemsbevis, certifikat och sigill och gör en ”remake” av sina prislistor. Det måste bli kutym att värdesätta sin tid, en kollektiv attitydförändring för friskvårdsbranschen behöver en ny fräsch kultur som andas stolthet. Om alla Kroppsterapeuter visar stolthet över sin långa utbildning, värdesätter sitt certifikat och kvalitetssäkring från förbundet och uppträder enhetligt så har vi snart svensk friskvård 2.0.

Denna handlar inte om att vi i första hand vill ha bättre betalt, det får vi på köpet. Svensk friskvård 2.0 handlar om yrkesstolthet och attitydförändring i den kultur vi tillsammans odlar. Har du gått den långa vägen ska du också ha betalt! Detta gäller på kliniken, i tjänsteföretagen, uppdragen på spahotellen – överallt. Vi ska enade kliva fram och stå för vårt värde.

Gör din egen beräkning

I alla räkneexempel nedan har jag använt mig av kalkyler på portalen verksamt.se. Här kan du själv göra dina egna beräkningar utifrån vilka kostnader du har i verksamheten och vilken lön du önskar. För att skapa en gemensam utgångspunkt har jag utgått från en nyutbildad person utan erfarenhet. Sen är det upp till dig som har lång erfarenhet och många verktyg i din behandlingslåda att höja priset eller justera det beroende på om du är verksam på en större eller mindre ort, för att ge några exempel.

När du driver eget företag

Som nyutbildad är det rimligt att ta sikte på 25 000 kr i månadslön vilket motsvarar en undersköterskelön enligt rikssnittet. Det är också rimligt att beräkna att vår inkomstbringande arbetstid är ca 1300 behandlingstimmar på ett år (dvs 25 st ”en-timmes behandlingar” i veckan).

I beräkningen utgår jag från att du som företagare har ca 12 000 kr i kostnader varje månad för lokal, marknadsföring, mobil, redovisningstjänster mm. Jag lägger dessutom på 20% på priset för att jag utgår från att du vill att ditt företag ska gå med vinst, kunna ta ut semester och till sist även pension. Dessa siffror kan du justera själv på verksamt.se.

Summan av detta blir att du som egen företagare då ska ta minst ta 665 kr i timmen inkl. moms, på vardagar dagtid. Priset blir högre på kvällar och helger, och ökar när du fortbildar dig och med tiden blir mer erfaren.

Det finns fördelar med att vara anställd

Att vara timanställd har sina fördelar, det är bekvämt och det kan vara ganska tryggt att arbeta för andra företag. Det skulle kunna vara företagskunder du själv tagit kontakt med eller så kan det vara företag som sköter införsäljningen av uppdraget. En fördel med att vara anställd är att du inte har kostnader för lokaler, marknadsföring eller förbrukningsmaterial. Att arbeta för andra företag, vars affärsidé är att sälja friskvård, kan definitivt vara ett alternativ för dig som är nyutbildad eller om du vill komma till ”dukat bord”.

Förutsättningarna för beräkningen är desamma som ovan, det vill säga nyutbildad och 25 000 kr i månadslön beräknat på en heltidslön. Inget Ob-tillägg och med 8-timmars arbetsdag. Semesterersättningen är inräknad med 107 kr per dag (du måste komma ihåg att själv sätta undan denna summan om inte din arbetsgivare gör det åt dig.) Då blir timlönen på 170 kr per timme. MEN som timanställd finns det gråzoner att ta med i beräkningen.

Om du inte har en full arbetsdag på företaget blir ställtiden mellan uppdragen bortkastad tid, det kan jämföras med en egenföretagare som inte är fullbokad. Du bör med andra ord ställa krav på att du får betalt för alla timmar du är på arbetsplatsen oavsett om kunden kommer eller inte, och när du har rast.

Vår rekommendation är att du tar halv- eller heldagsuppdrag som inkluderar raster. Det ställer högre krav på tjänsteföretaget att fylla dagen MEN det blir inte du som arbetstagare som får ”betala” med luckor i din kalender. Luckor som är omöjliga att fylla ut när du inte är på din egen klinik. För att nå 25 000 kr i månadslön ska timlönen vara 170 kr per timme plus de timmar du anser att du förlorar på grund av ställtiden.

En grundregel är: ju kortare uppdrag, desto högre timpeng.

När du ska fakturera tjänsteföretag

Om du som egenföretagare ska fakturera ett företag du arbetar för så behöver du tänka på att lägga på arbetsgivaravgiften och sociala avgifter (ca 55%) och såklart momsen (25%). Med utgångspunkt från en nyutbildads månadslön på 25 000 kr, ca 1300 behandlingstimmar på ett år (dvs 25 st ”en-timmes behandlingar” i veckan) så behöver du fakturera 387 kr per timme plus moms.

Men tänk då på att den summan bara räcker till din månadslön. Vill du att vinst, pension och semester ska vara med behöver du räkna upp priset ytterligare 20%.

Nu uppmanar jag dig att göra dina egna beräkningar på verksamt.se. Ta med dig reflektionerna från ovan och justera dina prislistor, för 2019 blir året då vi värderar vår tid bättre och tar betalt.

Vi förtjänar det och våra kunder kommer att respektera oss för det!

Beräkna ditt arvode här: www.verksamt.se/alla-e-tjanster/rakna-ut

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s