När du har ätit en kolhydratrik måltid ökar sockerhalten i blodet flera hundra gånger, vilket är väldigt mycket mer än du behöver. Bukspottskörteln börjar då tillverka en större mängd insulin i blodet och du får en dopamindusch som belöning. Samtidigt som ämnesomsättningen påverkas i negativ riktning skickar hjärnan signaler om att du vill ha mer.

När du har ätit en kolhydratrik måltid ökar sockerhalten i blodet flera hundra gånger, vilket är väldigt mycket mer än du behöver. Bukspottskörteln börjar då tillverka en större mängd insulin i blodet och du får en dopamindusch som belöning. Samtidigt som ämnesomsättningen påverkas i negativ riktning skickar hjärnan signaler om att du vill ha mer. Din kropp riktar nu in sig på att förbränna det lättillgängliga sockret istället för att använda reservdepåerna, ditt fett. Din kropp gör det enkelt för sig och använder den energi som är lättast att förbränna.

Socker före fett

Om du har ätit mer kolhydrater än vad kroppen kan förbränna omvandlas sockret till glykogen, för att kunna lagras i depåer i dina muskler och levern och användas vid ett senare tillfälle. När dessa lager är fyllda så lagras överskottet i form av fett. Om du vill att blodsockret ska vara stabilt bör ditt mellanmål bestå av något som ger dig tillräcklig energi fram till nästa huvudmåltid, men framför allt ska det förhindra blodsockret från att åka bergochdalbana. Det innebär att du bör undvika mellanmål som innehåller snabba kolhydrater som kakor, godis, riskakor och vitt bröd.

Se upp med sötningsmedel

Sötningsmedel är tillsatser som används i olika sorters lightprodukter,som läsk, ”sockerfria” tuggummin, halstabletter och saft. Några kända sötningsmedel är:

  • Aspartam är ett av de mer kända sötningsmedlen. Det blev känt när Coca-Cola lanserade sin läsk Diet Coca-Cola 1981, men finns idag även i många andra produkter. Aspartam är 100–200 gånger sötare än vanligt socker, så det behövs inga stora mängder i de produkter som aspartam används i, som glass, frukostflingor, sylt, soppor och läsk. Om du inte lider av sjukdomen fenylketonuri så finns det inga kända risker med att äta aspartam.
  • Cyklamat är ett sötningsmedel som används i bland annat drycker, desserter och bantningsmedel.
  • Stevia är mer än 300 gånger sötare än socker och kommer från en växt som odlas i Sydamerika. Stevia är kanske mest känt som sötningsmedel i saft.
  • Sukralos är modifierat socker och ett av de allra sötaste sötningsmedlen. Det beräknas vara cirka 600 gånger sötare än socker. Sukralos används bland annat i läsk, sylt, cider och glass.

Det är inte bra att få i sig för stora mängder sötningsmedel och eftersom det är så höga koncentrationer av ämnena behövs det inga stora mängder. Det stora problemet är att personer som vill undvika socker och sötsug inte vänjer sig av med vanan att äta eller dricka söta livsmedel. Risken är därför stor att de väljer sötsaker med högt kaloriinnehåll och i mycket större omfattning går tillbaka till en sockerrik livsstil.

Det finns också tecken på att lightprodukter kan påverka mag-och tarmfloran så att matsmältningen och hälsan överlag blir sämre. Förutom att sötningsmedel i sig kan vara skadliga i större doser ställer de även till andra problem. Produkter som är ”sockerfria” är istället fulla med sötningsmedel, vilket får din hjärna att tro att det är socker. Du blir helt enkelt lurad och din hjärna vill fortfarande ha söta produkter. Många som försöker vänja sig av med ett sötsug eller ett sockerberoende riskerar med andra ord att dels lura hjärnan att tro att den får i sig socker, dels misslyckas helt med att lägga av med en ovana. Om du dricker Coca Cola och vill vänja dig av med det beteendet är det bättre att lära din hjärna dricka vatten än Diet Cola.

Läs gärna mer på wabani.se

Lycka till!

https://www.facebook.com/peterfeldtofficial

https://www.instagram.com/peterfeldt67/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s