Tabata är en extremt effektiv högintensiv intervallträning (HIIT) där du arbetar med hög, nära maximal, intensitet.

Forskning visar att du får väldigt goda resultat i både uthållighet och explosivitet, ökad fettförbränning och muskeltillväxt. Allra bäst är om du kan alternera tabata med andra aktiviteter för att även träna senor och ligament, men i det stora perspektivet är tabata en utmärkt träningsmetod för dig som vill köra kortare träningspass.

Det vanligaste upplägget är att utföra övningen i 20 sekunder, följt av 10 sekunders vila och repetera detta 8gånger. Men det går förstås att variera efter egen förmåga. Tabata används ofta i träningsformer som crossfit, som bygger på att efterlikna fysiska utmaningar som vi i större omfattning utsatte oss förr.

Det kan handla om att springa, lyfta, klättra, hoppa eller kanske släpa. Det kan också handla om funktionell träning som innebär att du tränar rörlighet, balans och koordination i styrkeliknande moment.

Det finns även tabata-appar att ladda hem till din mobiltelefon som kan underlätta din träning.

Lycka till!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s