NPY, en förkortning av neuropeptid-y, är den signalsubstans i vårt nervsystem som skickar den mest kraftfulla hungersignalen. NPY ökar vårt sug efter snabb energi och strävar dessutom hela tiden efter ännu mer energi till kroppen, mer än vad vi kan göra av med.

Signalsubstansen dopamin är en annan bov i dramat. Dopamin frigörs när du äter godis, läsk och andra sötsaker. Det ger dig samma lustkänslor som kroppens endorfiner gör, men konsekvensen av att äta sött är att kroppen vill ha ännu mer sött, varpå nya hungerkänslor och nytt sötsug skapas. Förloppet blir lätt en ond cirkel.

När du väl börjat äta sötsaker eller livsmedel med snabb energi kan det vara svårt att sluta. I värsta fall kan det övergå till ett beroende i likhet med alkohol eller rökning.

Ditt blodsocker

Det är lättare att hantera en känsla om du förstår varför du känner den, det gäller också sockersug och hunger. En primitiv signal som hunger leder till att du, medvetet eller omedvetet, letar efter mat för att stilla begäret. Eftersom både sötsuget och hungern kan komma vid tillfällen då vi inte vill äta vore det onekligen en fördel om du kunde lära dig påverka signalerna.

Lågt blodsocker får du när sockerhalten i blodet går under en viss nivå, men om du suger på en sockerbit försvinner symptomen inom en kvart. Om du istället äter en hel måltid stiger blodsockret när hormonet insulin insöndras från bukspottskörteln och det tar cirka två timmar efter din måltid innan nivåerna är tillbaka på samma nivå som innan du åt. Om du är frisk får du inga livshotande blodsockerfall.

Eventuella symptom på lågt blodsocker kan vara hunger, knäsvaghet, att du känner dig frusen eller oro och koncentrationssvårigheter, ibland till och med darrningar. Men kroppen har ett eget sätt att hantera för låga nivåer av blodsockret genom att omvandla det till glykogen, som finns i musklerna och framför allt levern, till socker.

Alla organ, i synnerhet hjärnan, behöver socker även om mängden varierar. Lågt blodsocker kan också orsakas av att du har för stor mängd insulin i blodet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s